D
ekorasyon, bireyin ya da bireylerin yaşadıkları evi, odayı, çevreyi kendi konforuna, zevkine ve kullanışlılığına göre şekillendirmesidir. Bu dekorasyon kavramı ilk insandan beri var olan bir kavramdır. Bu durum şuradan anlaşılmaktadır: İnsanlar mağaraların duvarlarına çizdikleri resimlerle yaşadıkları yeri kendilerine göre süslemişler ve dekore etmek istemişlerdir.
Mobilya Sektöründe Moda Akımı
Kıyafette olduğu gibi dekorasyonda da, mobilyada da döneme, ülkeye, kültür yapısına hatta iklime göre farklılıklar görülmektedir. Moda anlayışı sürekli değişmektedir. Örneğin Avrupa'da daha sade mobilyalar tercih edilirken Türkiye'de misafir kavramının öneminden dolayı ağır ve gösterişli salon mobilyaları tercih edilmektedir. Eskiden uyumun içinde uyum yaratılmaya çalışılırken artık zıt renklerin bir araya getirilmesiyle yakalanan bir farklılık tercih edilmektedir. Bu durum mağazaları,
dekorasyon dergilerini ve ürün tanıtımlarını şekillendirmektedir.
Türkiye'nin Mobilya Üretimi ve Avantajlı Yönleri
Kaliteli ve sağlam mobilyalar üreten Türkiye, artık yaratıcı tasarımlar da yapmaya başlayarak dünya çapında bu alanda üstün olmaya çalışmaktadır. Orman Genel Müdürlüğü'nün 2015 yılı verilerine göre ülkenin %28,6'sı ormanlarla kaplıdır. Bu ormanlarda yetişen ceviz, kayın, meşe gibi dayanıklı ağaçlar mobilya yapımında kullanılmaktadır. Bu yüzden de bu şekilde üretilen mobilyalar diğer mobilyalara kıyasla daha sağlam ve tercih edilebilir olmaktadır. Bunların yanı sıra ülkenin coğrafi konumu, yüksek iş gücüne sahip olması ve işçi maliyetinin diğer ülkelere göre daha düşük olması sebebiyle bu alanda daha tercih edilebilir olmaktadır.
Dünya Mobilya Üretim Durumu
2016 yılı verilerine göre dünya mobilya ihracatında ilk sırayı Çin alırken, Türkiye listedeki ilk on ülke arasında yer almayı başarmıştır. 2017 yılı verilerine göre ithalatta ise ilk sırada yer alan ülke ABD'dir. Türkiye, ilk 20 ülkenin yayınlandığı listeye girmeyerek bu alanda dışarıdan bir ihtiyacı olmadığını ve kendi kendine yetebildiğini göstermiştir. Bu durum onu diğer ülkeler arasında farklı kılmaktadır.
Türkiye'deki Mobilya Sektörüyle İlgili Kuruluşlar
21. yy dünyasında gelişen ve değişen teknolojiyle beraber ülkelerin mobilya ve dekorasyon anlayışları da değişmekte, yeniden şekillenmektedir. Türk mobilya ürünlerinin ve markalarının gelişmesini ve dünya pazarına açılmasını sağlamak, bu alandaki ihracatı yönlendirmek, mobilya üreticisinin, pazarlamacısının ve tüketicinin bilinçlenmesini sağlamak, ürünlerin kalitesinin, dayanıklılığının ve
özgün tasarımının gerçekçi bir şekilde tanıtımı yapmak, bu alanda birlik oluşturmak amacıyla çeşitli kuruluşlar oluşturulmuştur. Bu kuruluşlar Türkiye'nin mobilya sektöründeki üstünlüğünü kanıtlamaya ve bu konudaki devamlılığı sağlamaya çalışmaktadır. Çeşitli markaları bünyesine alan bu kuruluşlar, Türk mobilyasının dünya pazarına açılımına öncü olmaktadır.