M
ülk satışlarının yavaşlamasına rağmen konut üretiminin hız kaybetmeden devam etmesi hatta üretimin yukarı yönde bir seyir izlemesi sebebiyle konut satışındaki kampanyalar dahi eskisi kadar rağbet göremiyor. Bunun akabinde daha önceki konut fiyatlarında meydana gelen önlenemez yükseliş yerini fiyatların azalmasına bıraktığı için "Türkiye'de emlak balonu patlayacak mı?" gibi söylentiler türetilmeye başlıyor. Peki, Türkiye'de emlak balonu patlar mı, patlarsa neye sebep olur?
Emlak Balonu Nedir?
Emlak balon'u bir diğer deyişle konut balonu konut fiyatlarının gerçeğe uygun olmayan şekilde kendi ederinin çok üstünde fahiş fiyatlara çıkartılarak emlak piyasasının tehlikeye girmesi olarak tanımlanabilir. Bu sistemde fiyatlar bir balon gibi durmaksızın şişirilmeye devam eder ve işler içinden çıkılamayacak bir hal almaya başlar bu da şişirilmiş fiyatların önlenemez bir şekilde düşmesine sebep olur. Bu fiyatların düşmeye başlaması olayına da emlak balonunun patlaması tabiri kullanılır.
Emlak Balonu Patlıyor Mu?
Daha eski tarihlerde de emlak balonu patladı, patlayacak,
konut fiyatları dibi gördü vb. söylentiler birçok defa manşetleri meşgul etmiştir. Başlangıç olarak 2015 yılında gündeme getirilen ve 2017 yılında gündemi çok fazla meşgul etmiş olan bu söylentiler için günümüzde halen değişimler, gelişimler yaşanmaya devam ediyor.
Sistemin önde gelen isimlerinin yaptığı açıklamalardan anladığımız kadarıyla şimdiki durumda emlak balonu için öngörülen en büyük tehdit fiyatların aşırı yükselmesi ve emlak satışının durma noktasına gelerek satış istatistiklerinin düşmeye devam etmesi. Sistemdeki güçlü isimler toplu konut satışlarında çeşitli kampanyalar geliştirerek bu tehlikenin önüne geçmeye çalışsa da şu an için yapılan indirimlere bakarak emlak balonu patladı diyebilmek mümkün gözükmüyor. Eğer bir yorum yapılması gerekirse sektör sıkıntılı ve durgun dönemlerden geçiyor demek çok daha doğru bir tabir olacaktır.
Emlak Balonu Patlarsa Ne Olur?
Emlak balonunun patlaması ile Türkiye'de yaşanacak olan en büyük değişim
inşaat sektörünün tamamen kaybedilmesi ve Türkiye için büyük bir gelir kaynağının kaybedilme tehlikesi olacaktır. Yabancı sermaye yerli yatırımcı için büyük bir tehdit oluşturabilir ve önde gelen yerli
inşaat firmaları piyasayı tek ele düşürebilirler. Bu sonuç Türkiye ekonomisi için bir felakete sebep olabilir. Devlet bu gibi tehlikeli sonuçları önlemek adına konut teşviki, kredi kolaylıkları gibi çeşitli önlemler almaya devam etmektedir.